İngilizce Çeşitleri

İngilizce dili, dünyadaki birçok farklı ülkede konuşulmaktadır ve bu da çok sayıda benzersiz lehçe ve aksanla sonuçlanmıştır. Güney Afrika’dan, Karayip İngilizcesine kadar, dilin bu varyasyonları, onları birbirlerinden ayıran farklı özelliklere sahiptir. Başlıca varyasyonlarından bazılarına bir göz atalım ve standart İngilizceden nasıl farklı olduklarını keşfedelim.

İngilizce Çeşitleri Listesi

İngiliz İngilizcesi

İngiltere’de ortaya çıkmıştır. Şimdi sömürgeciliğin bir sonucu olarak dünyanın birçok yerinde kullanılmaktadır. Yazım kuralları, Amerika’da Noah Webster tarafından oluşturulanlara dayanmaktadır. “Renk” ve “renk” kelimeleri, İngiliz yazımının Amerikan yazımından nasıl farklı olduğunun örnekleridir. BrE, gruplara atıfta bulunurken personel veya takım gibi kolektif isimler kullanırken, Amerikan dilbilgisi genellikle kolektif isimleri yalnızca hayvanlara veya şeylere uygular. Ek olarak, İngilizler genellikle belirli nesneler için Amerikalılardan farklı terimler kullanırlar. Örneğin, bir otomobile “car” derken, Amerikalılar buna “truk” veya “automobile” diyorlar.

Amerikan İngilizcesi

İngiliz İngilizcesinden gelişmiştir. Ana dilinden farklı hale gelmek için gelişmiştir. Büyük ölçüde Amerika’ya yerleşen farklı Avrupa ülkelerinden gelen kültürel etkiler nedeniyle İngiliz dilbilgisinden önemli ölçüde farklıdır. Örneğin, AmE genellikle kolektif isimleri “is” yerine “are” gibi çoğul fiillerle değiştirir. Buna ek olarak, Amerikalılar genellikle İngilizlerden daha sık “cant”, “wont” gibi kısaltmalar kullanırlar. Son olarak, BrE ve AmE arasında farklı yazılan bazı kelimelere AmE’de benzersiz telaffuzlar verilmiştir. Örneğin, “domates” Atlantik’in hangi tarafında olduğunuza bağlı olarak farklı şekilde telaffuz edilir.

Avustralya İngilizcesi

Sömürgeleştirmeden önce konuşulan yerli Aborjin dillerinden büyük ölçüde etkilenmiştir. Ayrıca bu dönemde gelen İrlandalı ve İskoç yerleşimcilerden kelime dağarcığı ödünç almıştır. AuE, hem BrE hem de AmE ile bazı benzerliklere sahiptir. Ancak aynı zamanda onu her iki lehçeden ayıran birçok benzersiz özellik içerir. Örneğin, AuE’ler “film” veya “kaldırım” gibi kelimeleri söylerken son ünsüzleri bırakma eğilimindedir. Ayrıca barbie (barbekü), chook (tavuk) ve cark it (die) gibi kendi argo terimlerine de sahiptirler. Son olarak, AuEs konuşurken BrEs veya AmEs’ten daha az resmi olma eğilimindedir. Örneğin, tanımadıkları birine hitap ederken unvanlar yerine ilk isimleri kullanmayı tercih edebilirler.

Hint İngilizcesi

İlginç bir varyasyondur. Çünkü hem İngiliz İngilizcesinin hem de Urduca veya Hintçe gibi Asya dillerinin yönlerini dilin lezzetiyle birleştirir. Orijinal dilbilgisi yapısının çoğunu korur. Ancak onu belirgin bir şekilde Hint yapan çeşitli unsurlar ekler. Örneğin, InEs genellikle sıfatları diğer lehçelerin çoğunda olduğu gibi isimlerden sonra değil, isimlerden önce yerleştirir. Bu, sıfatların Hintçe veya Urduca cümlelerde nasıl yapılandırıldığına benzerdir. Diğer özellikleri arasında, saygı / sevgi için uygun isimlerin sonuna -ji gibi son ekler eklemek ve birine doğrudan hitap ederken sizin / sizin gibi daha resmi zamirler yerine tu / tum gibi gayri resmi zamirler kullanmak sayılabilir. Son olarak, In Es, mümkünse kişisel zamirleri tamamen kullanmaktan kaçınma eğilimindedir. Bunun yerine, uygun olduğunda bunları kişinin kendisi veya kendisi gibi dolaylı referanslarla değiştirmektedir.

Kanada İngilizcesi

Hem BrE hem de AmE’den yoğun bir şekilde yararlanır. Ancak aynı zamanda Kanada’nın bir İngiliz kolonisi haline gelmeden önce Fransız sömürgeciliği ile olan tarihi nedeniyle Fransızcadan alınan unsurları da içerir. CaEs genellikle AmEs tarafından kullanılanlara benzer gramer kurallarını izler. Ancak doğrudan Fransızcadan ödünç alınan çeşitli ifadeleri günlük konuşmalarına ekler. Merhaba / iyi akşamlar için bonjour / bonsoir gibi! CaEs ayrıca double-double (iki kremalı kahve + iki şekerli), parkade (bir tür otopark) veya Mickey (1 litrelik bir şişe) gibi kendi argo terimlerine sahiptir. Ek olarak, BrE veya AmEx kurallarına uyup uymadıklarına bakılmaksızın belirli yazımları diğerlerine tercih ederler. Örneğin, CaEs, cente geleneksel Amerikan yazım kurallarına uysa bile, merkez yerine her zaman “merkez” yazacaktır!

Güney Afrika İngilizcesi

Kelime dağarcığının yanı sıra telaffuzuyla da tanımlanır. Dilbilgisi ve yazım açısından İngiliz İngilizcesine benzer. Ancak, birkaç fark vardır. Örneğin, Güney Afrikalılar “th” yi “f” olarak telaffuz etme veya hepsini bir araya getirme eğilimindedir (örneğin; “teşekkür ederim” yerine “fank you”). Ayrıca, bazı kelimeler diğer türlerinden farklı olarak kullanılır (örneğin, bir Güney Afrikalı “barbekü” yerine “braai” diyebilir).

Yeni Zelanda İngilizcesi

Yeni Zelandalılar, hem İngiliz hem de Avustralya kültüründen büyük ölçüde etkilenen çeşitli İngilizce konuşurlar. Bu, ilk işitmede İngiliz veya Avustralya aksanlarından ayırt edilmesi zor olabilecek benzersiz bir aksanla sonuçlanır. Bazı yaygın özellikler arasında kelimeleri kısaltmak (örneğin, bir öğleden sonra için “arvo”) ve kelimeleri düzleştirilmiş bir sesli harfle telaffuz etmek (örneğin, tereyağı için “bötter”) bulunur. Ayrıca, Yeni Zelanda’ya özgü argo terimlerin bolluğu, ana dili İngilizce olmayanlar için kafa karıştırıcı olabilir (örneğin, kabul etmek için “tatlı olarak!” terimini kullanmak).

Karayipler İngilizce

Birçok eski sömürge güç merkezinin yakınındaki coğrafi konumu nedeniyle İspanyolca, Fransızca, Hollandaca ve Portekizce gibi dillerden büyük ölçüde etkilenmiştir. Bu nedenle, yazılı biçimde bile belirgin olan benzersiz diyalektik özelliklerini geliştirmiştir (örneğin, bazı geleneksel harfleri ñ veya ‘ gibi sembollerle değiştirmek). Telaffuz açısından, Karayipler genellikle konuşurken abartılı bir tonlama kullanırlar. Bu da başkalarının onları Karayip bölgesinden olarak tanımlamasını kolaylaştırır. Ek olarak, bazı kelimelerin bağlama veya tona bağlı olarak birden fazla anlamı olabilir (örneğin, birine “bwoy” demek, nasıl söylendiğine bağlı olarak arkadaş veya düşman anlamına gelebilir).

İrlanda İngilizcesi

İnsanlar her konuştuğunda onu veren kendine özgü lilt veya ritmi ile bilinir! Ayrıca, ülkenin bu dille olan uzun tarihi nedeniyle Galce İrlandacadan unsurlar da içermektedir. Örneğin, insanlar “slán go fóill” (şimdilik elveda) gibi ifadeler kullanabilirler. Ek olarak, bazı harf kombinasyonları diğer çeşitlerde olduğundan farklı telaffuz edilir. Örneğin, “th” bazen bunun yerine “f” sesiyle telaffuz edilebilir (“teşekkür ederim” yerine “fank you”).

İskoç İngilizcesi

İskoç halkı, İskoçya’nın Büyük Britanya’nın bir parçası olarak uzun tarihi nedeniyle İskoç Galcesinden büyük ölçüde etkilenen dilin benzersiz varyasyonlarını, ancak bu adalarda da kendi farklı kültürü ve kimliğiyle konuşur. İskoç ve diğer çeşitler arasındaki gözle görülür bir fark telaffuza iner. Birçok İskoç yerlisi, yüksek sesle konuşurken R’lerini diğerlerinden daha sık yuvarlama eğilimindedir. Ek olarak, İskoçya’da kullanılan ve başka bir yerde bulunmayan birkaç farklı kelime seçimi vardır. Örneğin, birine “weegie” demek, Glasgow’dan oldukları anlamına gelir!

Nijerya İngilizcesi

Öncelikle Nijerya’da konuşulur ve Hausa ve Igbo gibi Afrika dillerinden büyük ölçüde etkilenir. Bu tür İngilizce genellikle İngiliz ve Amerikan yazımlarının bir karışımını kullanır. Ancak İngiliz yazımları daha sık kullanılır. Nijerya varyasyonu ayrıca yemek yemek anlamına gelen “chop” veya bir şeyi vurgulamak için kullanılan bir ifade olan “mehn” gibi birçok argo terim içerir.

Kenya İngilizcesi

Afrika dilleri üzerindeki etkisinde Nijerya çeşidine benzer. Ancak Svahili’den diğer Afrika dillerinden daha fazla etkiye sahiptir. Ayrıca, tamam veya havalı anlamına gelen “bonga” ve soba veya ocak anlamına gelen “jiko” gibi kendine özgü argo terimler ve ifadeler kümesine sahiptir. Buna ek olarak, bazı kelimeler fil anlamına gelen “ndovu” veya ağız anlamına gelen “mwiko” gibi Svahili kökenli olmaları nedeniyle Kenya’ya özgüdür.

Filipin İngilizcesi

Filipinler’de en çok konuşulan dil olan Tagalog’dan büyük ölçüde etkilenen dilin bir çeşididir. Bu nedenle, dilin diğer varyantlarından çok daha rahat olma eğilimindedir. Örneğin, genellikle “değil” demek gibi uygun dilbilgisi kurallarını kullanmak yerine “ain’t” gibi kasılmalar kullanır. Filipin İngilizcesinde Tagalog kelimelerinin kullanımı da yaygındır. “Karaoke” (Karaangalan’dan) veya “Jeepney” (Jeep’ten) gibi kelimeler bu tür kelimelere örnektir.

Singapur İngilizcesi

Hem İngiliz sömürge etkileri hem de Mandarin Çincesi ve Kanton Çincesinden gelen Çin etkileri tarafından şekillendirilmiştir. Bu nedenle, İngiliz yazımının karışıma atılan bazı Amerikan yazımlarıyla bir kombinasyonunu kullanır. Mandarin Çincesi (dim sum gibi) ve Kanton Çincesinden (mahjong gibi) kredi kelimelerini içerir. Ayrıca diğer varyantlardan daha az resmi dilbilgisi kullanma eğilimindedir. Örneğin, genellikle “gitmek” yerine “git” gibi kasılmalar kullanır.

Hong Kong İngilizcesi

Hong Kong’un dil versiyonu, hem Kanton Çinlisi hem de İngiliz sömürgeciliğinden büyük ölçüde etkilenmiştir. Singapur İngilizcesi gibi Kanton Çincesinden ödünç kelimeleri kelime dağarcığına dahil eder (dim sum gibi). Ayrıca kasılmaları daha sık kullanır. . Ayrıca, Hong Kong İngilizcesi diğer çeşitlerden daha az resmi dilbilgisi kullanma eğilimindedir. Örneğin, “Bırak gidelim!” yerine “Hadi gidelim!” demek.

İngiliz dili, toplum üzerindeki kültürel etkiler nedeniyle gelişir. Bu, aynı dili dünyanın farklı bölgelerinde karşılaştırarak açıkça görülebilir! Zaman zaman İngilizce varyasyonları arasında bazı benzerlikler olsa da, her İngilizce çeşidi hakkında onu diğer lehçelerden ayıran neredeyse her zaman benzersiz bir şey olacaktır.

Anadili konuşanların çoğu, coğrafi olarak nereden geldiklerine bakılmaksızın birbirlerinin aksanlarını tanıyacak olsa da, dilsel olarak konuşmamızı da ayıran özelliklere sahibiz. Güney Afrika tonlamalarından kuzeye doğru İrlanda ve İskoçya’ya doğru Karayipler kıvrımlarından – her ulusun İngilizcenin kendi versiyonlarında konuşurken yanlarında getirdikleri biraz farklı bir şey var. İster kelime seçimi ister dilsel özellikler olsun, ‘İngilizce’ dediğimiz küresel dildeki her varyasyonda özel bir şey var!

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız için Blog sayfamızı incelemenizi tavsiye ederiz.