Zihinsel Çeviklik

Bu yazımızda çevirmenlerin zihinsel olarak taze kalabilmeleri için yapması gerek zihinsel çeviklik egzersizlerinin neler olduğundan bahsedeceğiz.

Çevirmenler için 5 zihinsel çeviklik egzersizi

Zorlu bir fiziksel aktiviteye başlamadan önce vücudu ısıtmak önemlidir. Tıpkı koşuya çıkmadan veya spor salonuna gitmeden önce esnediğimiz gibi, çalışmaya başlamadan önce zihni ısıtmak da yardımcı olabilir.

Ne kadar odaklanmış ve uyanık olduğumuz gün boyunca değişebilir. Zihinsel çeviklik egzersizleri, zihni eldeki göreve göre ayarlamaya, konsantrasyonu artırmaya ve her görevin hak ettiği dikkati görmesini sağlamaya yardımcı olabilir. Bunların hepsi beyni uyanık tutmakla ilgilidir.

Neden her güne bu beş zihinsel çeviklik egzersiziyle başlamıyorsunuz ve birkaç hafta sonra profesyonel çeviri çalışmalarınız üzerindeki etkisini değerlendirmiyorsunuz?

Giyinin

Giyinmek çoğumuzun her gün yaptığı bir şeydir, ancak bunu gözleriniz kapalı yapmayı deneyin ve birdenbire süreç yepyeni bir deneyim haline gelsin. Bunu yaparken düşmemeyi öğrenene kadar oturarak başlayın, ardından daha zorlu olması için ayakta deneyin.

Ne yaptığınızı görmeden giyinmek, zihninizin mesafeleri zihinsel olarak haritalandırmak için fazla mesai yapacağı ve beyninizin sol ve sağ taraflarının etkileşim şeklini geliştireceği anlamına gelir.

Kelimelerle oynayın

Sabah çayınızı yudumlarken bir bulmacayı tamamlamak nöronları harekete geçirebilir ve işe başlamadan önce beyninizin tamamen meşgul olmasını sağlayabilir. Bulmacalar size göre değilse Sudoku, bilmeceler veya hatta zorlayıcı bir şeyler okumayı deneyin – hepsi beyninizi güçlendirmeye ve sizi odaklanmış bir sabah çalışmasına hazırlamaya hizmet edecektir.

Yürüyüş yapın

Günde iki mil yürümenin bunama riskini %60’a kadar azalttığı gösterilmiştir. Bilim insanları, bu tür mesafeleri yürümenin beynimizin büyüme faktörlerini salgılamasını tetiklediğine ve bunun da hücreler arasındaki bağlantıların daha kolay gelişmesini sağladığına inanıyor. Buradaki fikir, hayvanlar olarak yeni bir yiyecek kaynağı bulmamız ya da bir avcıdan kaçmamız gerektiğinde daha uzun mesafeler yürüdüğümüzdür. Böylece beyin yeni durumla ve alması gereken yeni verilerle başa çıkmak için vites yükseltirken, egzersiz ona ek besin ve oksijen sağlar.

Bir şeyler ezberleyin

Beyninizi en iyi durumda tutmak için hafıza kaslarınızı esnetin. Bir şeyleri ezberlemek zihnin ince ayarını yapmaya ve en iyi şekilde çalışmaya devam etmesini sağlamaya yardımcı olur. Ayrıca kafanızda sakladığınız bilgilerle arkadaşlarınızı ve ailenizi etkilemenin de bir yoludur!

Yeni bir şey yapın

İster yeni bir dil öğrenmek, ister yeni bir dans pratiği yapmak ya da sadece rutininizi tersine çevirmek olsun, sıkıcı tekrarlardan kaçınarak zihninizin uyarılmasını sağlayın. Zihinsel olarak çevik bir zihin, düzenli olarak yeni hisler deneyimleyen ve yeni kavramları değerlendiren bir zihindir. Yaratıcılık ve özgürlük burada kilit öneme sahiptir – zihninizi mümkün olduğunca uyanık tutmak için öngörülebilirlikten kurtulun ve yeni deneyimleri kucaklayın.

Sonuç

Zihinsel çevikliğinizi geliştirmenin günlük tutmaktan zihinsel çeviklik uygulamalarına kadar sayısız başka yolu vardır. Bunu yapmak sadece işinizin kalitesini ve ne kadar verimli bir şekilde üstesinden geldiğinizi artırmakla kalmaz, aynı zamanda gerçekten eğlenceli de olabilir. Süreçten en iyi şekilde yararlanmak için bir dizi zihinsel çeviklik egzersizini karıştırın ve eşleştirin ve her yeni deneyimin tadını sonuna kadar çıkardığınızdan emin olun. Farkındalık zihinsel çeviklik için de harikadır, bu nedenle daha da fazla fayda sağlamak için yaptığınız şeyin hissine ve duyumlarına yakından odaklanın.

Sizin tercih ettiğiniz zihinsel çeviklik aktiviteleri nelerdir? Bunları ne sıklıkla yapıyorsunuz ve sonuç olarak işinizde ya da hayatınızın diğer alanlarında ne gibi faydalar gördünüz? Aşağıya bir yorum bırakarak deneyimlerinizi paylaşın.

Çeviri sektörü ve çevirmenlik mesleği ile ilgili diğer makalelerimize BLOG bölümümüzden göz atabilirsiniz. Ayrıca zihinsel aktivitelerin yararları ilgili güzel bir makaleye buradan ulaşabilirsiniz.